Videoformatet er ideelt til at levendegøre information og formidle på en forståelig måde, der styrker medarbejdernes læring under onboarding eller uddannelse. Læs mere om fordelene ved video her.
Følg de 5 steps og kom i gang med at bruge video.
Førstehjælp til videoer: 4 nemme steps + et bonus-step
Arbejder du med onboarding -eller uddannelsesforløb, og bruger Guide-platformens værktøjer, så har du højst sandsynligt allerede designet og tilrettelagt det konkrete forløb og fået udpeget, hvilke indholdselementer, der skal formidles ved hjælp af en video.
Nu står du overfor at skulle producere det konkrete video-indhold. Sådan gør du:
Step 1: Hvad er vigtigst at fortælle med videoen?
For at en video skaber størst mulig værdi, bør den have ét klart formål. Dét er en kunst at skære f.eks. en meddelelse eller en instruktion ind til benet. En måde at hjælpe sig selv er at svare på spørgsmålet:
Hvad er dét aller-vigtigste, medarbejderen skal tage med sig efter at have set videoen?
Når du har budskabet på plads, bør alt andet udelades eller gemmes til en anden video. Hellere lave 10 korte og præcise videoer end 3 lange.
Eksempler på videoer kan være:
“Sådan finder du os” - en vejviser gør det nemt at finde vej
“Hils på din vejleder, Karen” - en nøgleperson, der byder velkommen skaber tryghed
“Sådan samler du en transportrespirator” - en vejledning giver ro
Step 2: Hvem skal være på videoen?
Når budskabet for videoen er på plads, overvej dernæst, hvem der bedst kan formidle det - skal det være dig eller en kollega?
Som tovholder på video-produktionen, vil du måske opleve, at dine kollegaer er tilbageholdende for at deltage - alene af den grund, at de skal optages på video. Den barriere kan oftest afhjælpes ved at støtte og forsikre din kollega om:
"Sig, hvad du normalt ville sige, og gør, hvad du normalt ville gøre.”
“Tal til kameraet som er det medarbejderen.”
“Talefejl er helt okay - det er blot menneskeligt.” “Vi gør det om, hvis du ikke er tilfreds.”
Karina Schjødt har selv erfaret, hvordan det kan virke grænseoverskridende at skulle optages på video. Hør mere om Karinas erfaringer med at komme i gang her:
Step 3: Hvordan styrker du din pointe?
På dette trin skal du overveje, hvordan du eller den kollega, der optræder i videoen, bedst kan understøtte det sagte i videoen, så indlæringen styrkes.
Forestil dig eksempelvis, at du filmer en kollega, der går fra hovedindgangen, rundt om hjørnet og hen til elevatoren, stiger af på 5. sal, drejer til højre, passerer klinikken og videre hen til afdelingens personalerum. En video-udgave af “Find Vej” skaber tryghed for den nyansatte på første arbejdsdag - mere end hvis man blot fik det fortalt og beskrevet.
Eksempler p å tilgange, der kan understøtte din pointe:
Tegn og forklar et emne på en tavle
Demonstrér trin for trin, f.eks. hvordan udstyr samles
Lav et kort rollespil sammen med en kollega
Vis vejen fra A til B ved at gå den selv
Fang en stemning fra et møde, f.eks. et personalearrangement
Step 4: Hvilke tekniske forhold er nødvendige?
Når der er styr på videoens budskab, hvem der skal være på videoen, og hvordan formidlingen eventuelt kan styrkes, er du klar til sidste trin: Selve optagelsen. Her følger nogle få og simple tekniske forhold, du kan have in mente.
Tips til en god optagelse:
Brug din Iphone til at filme - professionelt udstyr er faktisk ikke nødvendigt
Lyd er det vigtigste. Hvis mikrofonen sættes fast, så sørg for, at den ikke rører ved tøj eller andet, som kan skabe unødvendig støj
Skab ro i billedet – undgå visuelle forstyrrelser og baggrundsstøj
Undgå at filme i modlys
Hold videoens varighed på få minutter
Bonus-step 5: Når video fanger succeserne!
Pre-producerede videoer til et komplet læringsforløb er én ting, men en anden effektiv måde at bruge videoformatet på er ved løbende at dokumentere medarbejderens progression i læringsforløbet. Et glimrende eksempel på denne tilgang er Githa Stjerne, der er Uddannelsesansvarlig på Intensivafdelingen på Randers Regionshospital.
Githa styrker sine kursisters læring, selvtillid og faglige stolthed ved at optage dem, når de f.eks. mestrer en udfordrende procedure for første gang. Disse videoer uploades i kursisternes personlige forløb, hvilket ikke blot giver dem mulighed for at se deres egen udvikling, men tilbyder også erfarne kollegaer at genkalde viden, de måske ikke bruger til dagligt. Hør Githa fortælle om hendes take på video, og hvad det har af betydning for hendes rolle som Uddannelsesansvarlig: