Sådan udarbejder du en vellykket introduktionsplan for nye ansatte

Lær at udarbejde en vellykket introduktionsplan. Fastlæg mål, planlæg indhold, design tidsplan, tilbyd træning, giv feedback, og evaluer løbende.
Onboarding planlægning
Natasha Engelbredt
Natasha Engelbredt
5 minutters læsning

Udarbejdelsen af en vellykket introduktionsplan er essentiel for både jeres og den nye medarbejderes udbytte af en onboardingproces. Processen for introduktion påvirker medarbejdernes engagement, produktivitetsniveau og deres opholdslængde i virksomheden. Her er en række trin, du kan følge, for at sikre en succesfuld introduktionsplan for dine ansatte.

1. Fastlæg målsætninger for introduktionsplanen

Det er vigtigt at have klare målsætninger, inden du går i gang med at lave din introduktionsplan. Hvad er formålet med introduktionsprocessen? Dine målsætninger kan være at hjælpe de nye ansatte med at forstå virksomhedskulturen, opnå en forståelse af deres rolle og opgaver, samt at etablere forbindelser med deres nye team. Det vigtigste er, at I tager stilling til hvorfor I vil arbejde forbedringer af jeres introduktionsplan, da målet gerne skulle være muligt at spore hos den nye medarbejder på sigt.

2. Planlæg indholdet

Overvej, hvilke oplysninger de nye ansatte har brug for. Dette kan dække over alt fra virksomhedens vision og principper til detaljer vedrørende specifikke arbejdsopgaver. Sørg for at inkludere en introduktion til teamet, ledelsen, samt praktiske oplysninger, som f.eks. login-detaljer og faciliteter. Derudover er et godt råd at starte allerede den dag kontrakten med den nye medarbejder er underskrevet. Det tager tid at koordinere og planlægge opstartsforløbet, da det typisk skal passe ind sammen med eksisterende arbejdsopgaver hos bl.a. ledere og teammedlemmer. På denne måde får I mulighed for at inddrage de rette personer tids nok, og samtidig forudsætninger for at udarbejde en plan der er mere helhedsorienteret.

3. Udarbejd en tidsplan

Introduktion bør ses som en proces, der strækker sig over en periode og ikke som en engangsbegivenhed. Design en tidsplan, der inkluderer den første dag, den første uge og de første 30, 60, og 90 dage. Når så den nye medarbejder er startet i organisationen, bør I revidere planen på ny i fællesskab med den nye medarbejder. Dette giver de nye ansatte mulighed for at tage imod informationen i deres eget tempo og tilpasse sig deres nye arbejdsrolle, samtidig med at de får indflydelse på hvad de har behov for træning i.

4. Lever træning

Træning er en afgørende del af introduktionsprocessen. Dette kan være formaliseret træning, som workshops, eller mere uformel træning, såsom at arbejde side om side med en erfaren kollega. Sørg for at leverer træning, der er relevant for medarbejderens rolle og som vil hjælpe dem til at blive mere effektive hurtigere.

5. Tilbyd feedback

Regelmæssig feedback er afgørende for medarbejderens læring og udvikling. Sæt tid af til feedbacksessioner, og sørg for, at det er en dialog. Det er lige så vigtigt at lytte til medarbejderen, som det er at give feedback.

At skabe en effektiv onboardingproces kræver løbende feedback og forbedringer. Inviter medarbejdere til at dele deres oplevelser, og brug denne feedback til at justere og forbedre processen løbende. Derudover er det essentielt at den individuelle medarbejder tilbydes løbende samtaler. Vigtigst for samtalen er, at afdække hvor medarbejderen er henne i sin læringsproces og hvilke behov der er opstået for træning siden sidst. På denne måde kan I sikrer en kontinuerlig justering af den enkeltes træningsbehov, og dermed fremme deres produktivitet betydeligt.

6. Evaluer og juster

Til sidst, husk at evaluere din introduktionsproces og foretag nødvendige justeringer. Bed om feedback fra de nye medarbejdere og brug denne feedback til at forbedre processen. Husk, at introduktion er en løbende proces, der konstant skal forbedres og justeres.

Ved at følge disse trin kan du udarbejde en vellykket introduktionsplan, der får dine nye ansatte til at føle sig velkomne, værdsatte og klar til at bidrage til virksomhedens succes.