Intensiv Randers: Uddannelsesforløb

Hurtigere faglig udvikling på Intensiv med video-baseret læring

Githa Stjerne, uddannelsesansvarlig på Intensiv, Randers Regionshospital, har optimeret specialuddannelsen for intensivsygeplejersker. En af optimeringsnøglerne er målrettede instruktionsvideoer - både til og med kursisten selv.

Det er ikke menneskeligt at være et omvandrende leksikon

Uddannelsesforløbet for intensivsygeplejersker er både krævende og komplekst, især når det handler om at tilegne sig viden om avanceret udstyr og procedurer. Håndteringen af udstyr krævede sidemandsoplæring, og selv herefter kunne usikkerheden melde sig, når kursisterne trådte ind på en intensiv-stue, fortæller Githa Stjerne:

Githa Stjerne
“Det kan godt være meget uoverskueligt med en intensivpatient i en seng med en masse udstyr omkring. Det er en faldgrube, når man er ny.”
Githa Stjerne
Uddannelsesansvarlig sygeplejerske
Intensiv, Randers Regionshospital

Kursisterne er opmærksomme på dette, men mængden af komplekst udstyr fylder stadig, forklarer Githa Stjerne. Hun understreger, at ingen forventes at bære al viden; fokus bør i stedet være på at gøre viden let tilgængeligt.

Hurtigere læring med videoer lige ved hånden

Med Guides værktøjer forenklede Githa Stjerne læringsforløbet ved at tilrettelægge indholdet anderledes og ikke mindst introducere hjemmeproducerede instruktionsvideoer, der eksempelvis demonstrerer hvordan udstyr skal samles og bruges korrekt. Udenadslære blev således erstattet af trin-for-trin-anvisninger i Guide app'en - der kan tages frem lige dér, hvor udstyret er, og når behovet opstår. Og det virker, fortæller Githa Stjerne:

“Kursister bliver hurtigere tryg ved udstyret, fordi de har set de der videoer.”

Dette har også frigivet tid, hvor sidemandsoplæringen nu kan fokusere på mere komplekse emner, mens de praktiske dele bliver håndteret effektivt gennem videoerne, fortæller Githa Stjerne: “Så lige pludselig, så kan de drage nytte af nogle kollegers erfaring med nogle helt andre ting end bare at samle det. Det handler om patienten, der er koblet til det udstyr, og dér synes jeg hurtigt, at vi kommer hen.”

Githa Stjerne inddrager også kursisterne ved at lave videoer, hvor de selv viser, når de lykkes med eksempelvis at følge en procedure eller samle noget udstyr. Disse videoer lægger hun ind i kursistens personlige forløb i Guide app'en - til gavn på flere måder:

Kursist og sygeplejerske Anne Bergholt Karlsen finder det helt naturligt at bruge videoerne, når hun er i tvivl om noget. Det samme gør hun jo derhjemme, hvor hun benytter sig af YouTube. De små videoer er en hurtig og let tilgængelig hjælp:

Githa har efterhånden opbygget en stor samling af små videoer, hvor enten hun selv, erfarne kollegaer eller kursister forklarer komplekse emner på en enkel og forståelig måde. Til Githa Stjernes store glæde, kan hun følge med i, hvordan videoerne bruges flittigt af hele afdelingen - inklusiv hende selv.

Nemt, enkelt og intuitivt passer alle unge specialestuderende

Githa Stjerne er bevidst om, at hun har fundet en måde, hvorpå uddannelsesforløbet fungerer bedre for hendes kursister og ser potentialet for at gøre lignende på andre Intensiv-afdelinger, hvor de unge specialestuderende gives samme uddannelsesordning, forklarer Githa Stjerne og afslutter: Fremtidsmæssigt, så tror jeg bare det er en nem og enkel måde at arbejde på og meget intuitiv for mange af de yngre mennesker, som jo kommer til at blive vores dygtige kollegaer i sidste ende.”

Vil du vide mere? Så kontakt:

Githa Stjerne
Githa Stjerne
Uddannelsesansvarlig, Intensiv, Randers Regionshospital
Natasha Engelbredt
Natasha Engelbredt
Læringsspecialist, Guide